Bijbelverzen uit het hoofd leren was naar mijn mening altijd onzinnig geweest en ik begreep ook niet waarom zoveel mensen moeite doen om een Bijbelvers uit hun hoofd te leren om het de volgende week weer te vergeten. Ik hield mijzelf voor dat het onthouden van Bijbelverzen nutteloos was, het gaat immers om de waarheden en betekenis van de verzen, niet om de exacte woorden zelf.

Zolang ik maar wist dat God van mij houdt, waarom zou ik dan Johannes 3:16 moeten onthouden? Als ik maar onthoud dat God altijd het beste met mij voor heeft, waarom zou ik dan Romeinen 8:28 moeten leren?

Dat ik zo dacht had waarschijnlijk meer te maken met mijn luie instelling en onderwaardering van de Bijbel, dan dat ik gelijk had.

Ondertussen ben ik tot de ontdekking gekomen dat Bijbelverzen onthouden veel voordelen biedt, om er enkele op te noemen:

  • Het onthouden van Bijbelverzen maakt het mogelijk Gods woord dag en nacht te overdenken ( Psalmen 1:2 )
  • Gods woord is ons wapen tegen de zonde, deze komt vaak in de vorm van leugenachtige verleidingen en met de waarheid van Gods woorden, ontmaskeren wij deze ( Efeziërs 6:17 ; Matteüs 4:1-11 )
  • Wanneer wij iemand moeten bemoedigen, het evangelie verkondigen of vermanen, kunnen wij specifiek zijn in plaats van vaag te blijven
  • Het is altijd handig om wat Bijbelverzen achter de hand te hebben om te schrijven op een verjaardagskaart

De verandering

Wat voor mij het keerpunt was van mijn houding ten opzichte van het onthouden van Bijbelverzen, was een online Bijbel studie die mij liet zien hoe de Bijbel de schoonheid van God liet zien. Een ontmoeting hebben met God door Zijn opgeschreven woord, dat was van essentieel belang. Dit ontketende een verlangen naar Gods woord, maar ik had nog steeds niet de gedachte om Bijbelverzen uit mijn hoofd te leren.

Tot ik over gehaald werd door een preek van John Piper, waarin hij aan het begin van de preek vijftien minuten lang Bijbelverzen citeerde, volledige hoofdstukken. Toen wist ik één ding zeker: ik wil Gods woorden in mijn hart bewaren, niet enkel korte versjes, maar grotere stukken, zodat ik “Bijbel kan lezen en bestuderen”, of ik nu aan het douchen of aan het fietsen ben, zelfs als er tijden aanbreken van vervolging en de Bijbel niet voorhanden is.

Door het onthouden van Bijbelverzen “lees” ik nu niet alleen vaker de Bijbel, maar blijf ik ook langer mediteren over het betreffende stuk. Het herinnert mij vaker aan goed te doen en wijst verleidingen en zonden aan, het moedigt mij aan om na te denken over wie God is en om Hem te danken.

Tips om te onthouden

Bijbelverzen onthouden is natuurlijk niet makkelijk. Een vers is zo geleerd, maar het is de bedoeling dat wij het blijven onthouden. Grote stukken zijn trouwens makkelijker te onthouden dan allemaal losse verzen, omdat het zinnen zijn die bij elkaar horen, het vormt immers één geheel.

Ik heb het op de volgende manier gedaan: Lees het vers 10 keer hardop, zeg het vers 10 keer hardop zonder te kijken; de volgende dag doe je hetzelfde en daarna alle verzen die je tot nu toe gedaan hebt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer (creatieve) methodes. Kies er één uit die goed bij je past en werkt.

Een app

Een tijdje terug heb ik ook nog een app ontdekt: Bible Memory: Remember Me. Deze app is er voor de Android, iPhone en zelfs voor Windows 10! Je kunt Bijbelverzen invoeren om deze te leren op verschillende manieren: “vul ontbrekende woorden in”, “wat-is-het-volgende-woord-puzzel”, “eerste letter van elke woord” en nog een paar andere mogelijkheden. Je kan ook de verzen voor laten lezen, opties genoeg.

Heb je een Bijbel gedeelte geleerd, dan vink je deze af en komt deze later weer terug om herhaald te worden en om het geheugen op te frissen. Ik heb de app een week lang intensief gebruikt en ben er heel tevreden mee.

Zelf vind ik het 10x oplezen, 10 keer uit mijn hoofd-manier toch de beste manier voor mijzelf; maar ik gebruik de app voortaan wel om mij aan te herinneren om bepaalde verzen te herhalen. Doe ik dit namelijk niet, dan raken de Bijbelverzen na verloop van tijd kwijt.

Gecategoriseerd in: