Onze tijd en aandacht worden dagelijks opgeslokt door allerlei zaken. Er blijft slechts weinig tijd over om het woord van God te lezen en te overdenken.

Misschien pakken wij ’s morgens of voor het slapen de Bijbel en lezen een hoofdstuk, doen daarna de Bijbel weer dicht en richten onze gedachten op andere zaken. Of wij slaan de Bijbel helemaal niet meer open en lezen een bladzijde uit een “stille-tijd-boekje” waarin alles al wordt uitgelegd, zonder dat wij onze hersens hoeven te gebruiken. Of wij volgen op Instagram iemand die dagelijks een Bijbelvers-op-mooie-achtergrond plaatst, wij zien het voorbij komen en klaar zijn wij.

Maar wij behoren de Bijbel niet te lezen om het gelezen te hebben (afgevinkt voor vandaag), maar om onze gedachten en emoties te voeden met waarheid en te smaken dat de HEERE goed is (Psalmen 34:9). En met waarheid bedoel ik niet “Dit hoor ik wel te doen en dit hoor ik niet te doen”, hoewel dit ook waarheid is; maar dat onze emoties en gedachten bewogen worden met een groter verlangen naar het kennen en zien van de schoonheid van onze God in de Heere Jezus Christus.

Dit vereist méér dan snel een hoofdstuk lezen, het vereist tijd, hersenwerk, gebed, geduld en volharding. Er wordt een reactie verwacht bij het lezen van de Bijbel, namelijk een reactie op de waarheid die wij lezen uit Gods woord. En wanneer wij het geloven in ons hart: onze emoties worden in beweging gezet (zonden worden erkend, het evangelie wordt met dankbaarheid omarmd), onze keuzes worden gewogen met deze waarheden, en waar ons hart vol van is, stroomt ons mond van over (Lukas 6:45), het beïnvloedt ons hele leven.

De valkuilen

En toch, is regelmatig en gedisciplineerd Bijbel lezen en overdenken niet makkelijk, één van de meest genoemde reden waarom we het niet doen of afhaken na een vurige start, is dat de Bijbel saai is: lezen van de Bijbel voelt aan als verloren tijd, of als een onplezierige last.

Er zijn heleboel redenen waarom de Bijbel als oninteressant ervaren wordt, bijvoorbeeld:

  • De wereld is aantrekkelijker dan God. Pas op dat wij niet worden zoals Demas, die de tegenwoordige wereld heeft liefgekregen (2 Timoteüs 4:10), of zoals het volk in de woestijn, die verlangden naar Egypte terwijl God binnen “handbereik” was. Wij besteden onze tijd, geld en energie aan dingen die wij belangrijk vinden. En wanneer wij Gods woord constant links laten liggen, zegt dat heel duidelijk waarin wij werkelijk geloven en waar onze hoop op gevestigd is: de wereld.
  • Het dagboek waar ik in lees is zo oppervlakkig. Ik heb in al de jaren heel veel dagboekjes ontvangen als verjaardagscadeau van broeders en zusters en zij bedoelen het goed. Maar wat ik heb gemerkt is dat heel veel van die dagboeken erg oppervlakkig zijn. Ze geven je een Bijbelvers, vertellen een leuk verhaal bij en dat was het. In principe is daar niets mis mee, maar meestal is het zo oppervlakkig dat het nutteloos is, je voelt er niets bij. Op een gegeven moment ga je denken dat de Bijbel gewoon heel erg saai is en stop je met het dagboek en sla je de Bijbel ook niet meer open. Daarnaast is het gevaar ook aanwezig dat je lui wordt: je hoeft immers slechts een Bijbelvers te lezen en een kort verhaaltje. Natuurlijk zijn niet alle dagboekjes zo, er zullen ongetwijfeld nuttige geschreven zijn. Maar denk niet dat de Bijbel saai is wanneer een dagboek tegenvalt.
  • De Bijbel is een moeilijk boek. Als we de Bijbel dagelijks lezen, maar er helemaal niets van begrijpen, dan haken we op een gegeven moment af. Het is belangrijk dat wij de Bijbel leren lezen, het leren interpreteren op een verantwoorde manier. Het is de taak van leraars in de kerken om de gelovigen hierin toe te rusten. Daarnaast zullen er vast goede boeken te vinden zijn die ons hierin kunnen helpen, maar wat mij persoonlijk erg geholpen heeft is Look at the Book, een video serie waarin de Bijbeltekst centraal staat en uitgelegd wordt hoe we de tekst kunnen begrijpen en over na te denken: En wanneer wij de heerlijkheid van God zien door het lezen en overdenken van de Bijbel, smaakt dat naar meer en meer en meer, zoals een smakelijk gerecht keer op keer gekozen wordt uit het menu van een restaurant, of als pasgeboren kinderen verlangen naar melk (1 Petrus 2:2-3).
    Een ander hulpmiddel is bijvoorbeeld een studiebijbel, die uitleg en informatie geeft bij moeilijke passages, waardoor deze makkelijker begrepen kunnen worden. Let wel op dat we niet door de studiebijbel lui worden en niet meer zelf gaan nadenken bij het bestuderen van de Bijbel.

De Bijbel is een uniek boek

Maar naast juiste technieken om de Bijbel verantwoord te interpreteren, is het belangrijk om te erkennen dat met kennis, techniek en volharding alleen, onmogelijk is voor een mens om de dingen van God te waarderen en aan te nemen (1 Korintiërs 2:14). Het vereist de kracht en genade van de Geest van God om de dingen van God die in de Bijbel staan, aan te nemen en werkelijk te ervaren in hart en daden (1 Korintiërs 2:12).

Het is hoogmoed om te denken dat wij de Bijbel kunnen lezen en begrijpen door technieken en menselijke wijsheid en intelligentie. Daarom, bid voor de hulp van Gods Geest, om onze geestelijke ogen te openen voor Hemzelf, dat wij onze God mogen ontmoeten door Zijn woord. Zonder dit, kunnen wij lezen en bestuderen, maar wij zullen het niet werkelijk begrijpen of liefhebben. Gebed is de houding van afhankelijkheid en als God geen licht over Zijn woord schijnt, zal het voor ons duisternis blijven.

Door de eeuwen heen zien wij christenen die heel veel liefde hebben voor het woord van God, zij waren zelfs bereid om te sterven voor de vertaling en verspreiding van de Bijbel. Wat maakte hen zo? Waarom verlangden zij naar Gods woord, terwijl wij de Bijbel zo vaak saai vinden? Wij hebben dezelfde Bijbel, het probleem ligt niet aan het woord van God. Ligt het probleem niet eerder aan ons?

Als wij moeite hebben met het regelmatig lezen en bestuderen van de Bijbel,

  1. Onthoud goed dat het probleem niet ligt aan de Bijbel, maar aan onszelf
  2. Zonder de bovennatuurlijke kracht van Gods Geest smaakt het woord van God niet goed, dus blijf bidden
  3. Train jezelf en gebruik hulpmiddelen zoals een studiebijbel of de video’s van Look at the Book

Gecategoriseerd in: