Of iemand wel of geen voornemens heeft voor dit kersverse jaar, één ding is hopelijk duidelijk voor alle christenen: we willen dit jaar minder zondigen. Toch is dit streven niet zo makkelijk te verwezenlijken, maar misschien heb ik een geweldige remedie voor dit aanhankelijk probleem.

Op de allerlaatste dagen van 2019 was ik haastig, maar zorgvuldig bezig mijn voornemens te vertalen naar een leefplan. Op alle gebieden van mijn leven wil ik God verheerlijken door wat ik denk, doe en zeg. Dit resulteerde in een tekstdocument dat keihard roept: “Jij gaat het druk krijgen! Je kan niet alle voornemens realiseren.”

De meeste van mijn voornemens zullen op de reservebank blijven zitten, maar dat is geen ramp. Zolang ik waakzaam blijf en in dit voorgenomen spoor loop, ben ik over één jaar een tevreden man.

Zonden als gevolg van bezigloosheid

Wanneer wij onszelf niet voornemen om goed te doen, loert het gevaar dat wij niks doen. Maar niets doen bestaat niet, als onze tijd niet gevuld wordt met deugdelijke activiteiten, dan neemt de gelegenheidszonde intrek in ons leven en neemt zeven andere zonden mee die erger zijn dan hijzelf.

Gaan we naar de kerk om spelletjes te spelen met elkaar? Maar wat rond hangen zonder doel? Hebben we geen koninkrijk om naar te zoeken? Dan zullen we ten prooi vallen aan geroddel en vele andere zonden. Paulus waarschuwt in 1 Timoteüs 5:13 al voor het gevaar van bezigloosheid:

Maar tegelijk wennen zij zich eraan de huizen rond te gaan bij gebrek aan bezigheid, en niet alleen zonder bezigheid, maar ook bezig met praatjes en al te bezig met het spreken over onbehoorlijke dingen.

Als we overtuigd zijn dat een gebrek aan bezigheid tot ongewenste zonden kan leiden, hoe kunnen we onszelf overtuigen om bezig te zijn? Een persoon kan immers niet elke dag het gras in zijn tuin maaien of zijn nachtkastje van een nieuw laagje verf voorzien.

Arbeid dat ons kan afhouden van een gezellige roddelkring of een overdaad aan chips en televisie, is arbeid dat nuttig is. Een activiteit waarvan wij de waarde hoog schatten, dát houdt ons zoet en ver van deze zonden die klaar staan om ons te bespringen.

Aan de slag

Als we minder willen zondigen in ons leven, zullen we dus in actie moeten komen. Zoek die goede bezigheden en doe ze van harte. Als je ze niet weet te vinden, vraag er naar, bid er voor. Het kan zo simpel zijn als het zoeken naar iemand om een beker koud water te geven. Maar laat het niet over aan de bezigloosheid, want dan zal dit jaar net zoveel zonden ontspringen als het afgelopen jaar.


Afbeelding: People photo created by freepik – www.freepik.com

Gecategoriseerd in: