In het afgelopen jaar zijn Nederlanders in totaal zo’n 35,5 miljoen keer op vakantie gegaan. Er wordt ongelofelijk veel vakanties, korte en lange, geboekt; men werkt hard om op vakantie te kunnen gaan.

Het voorjaar is al een tijdje begonnen en mensen gaan massaal op vakantie, of zijn bezig met het plannen van een vakantie. Veel mensen kijken elk jaar uit naar het moment dat zij werk en huis achter mogen laten, om elders hun tijd door te brengen.

Wij leggen geld opzij en maken tijd vrij om reizen te maken naar (verre) plaatsen, om onze ogen uit te kijken, rust te nemen of avonturen te beleven. Er is niets mis met het nemen van vakantie, het is goed om te genieten van het leven (Prediker 3:12-13). Al toont de drang om telkens maar weer op reis te gaan, soms epidemische vormen aan: de ene vakantie is net voorbij, of de volgende staat al in de planning.

Voordat de zomer begint en de koffers ingepakt worden, is het verstandig om stil te staan en na te denken of de periode waarin wij weg zijn, wel goed is voor onze geestelijke welzijn. Wat als de vakantie waar ik zo naar uit kijk, mijn relatie met God in gevaar brengt? Als de vakantie er voor zorgt dat ik méér vreugde vind in andere dingen dan in God, dan is het beter dat ik nooit meer op vakantie ga.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Wanneer iemand op vakantie gaat, moet de koffer ingepakt worden, maar de koffer heeft slechts beperkte ruimte. Er moet dan beslissingen gemaakt worden: wat gaat mee en wat niet? De belangrijkste dingen krijgen voorrang: paspoort en kleding bijvoorbeeld. Dingen die niet nodig geacht worden, worden thuis gelaten.

Zo is de vakantie ook: er is zoveel te doen, maar de tijd is beperkt. Wat moeten we eten? Welke activiteiten moeten gedaan worden? Welke bezienswaardigheden mogen niet gemist worden? Waar staat de stad bekend om?

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is men vaak bezig met eten, winkelen, foto’s maken, musea bezoeken… Eenmaal terug in het verblijf, is de kracht verdwenen en zo gaan de dagen voorbij, met veel lachen, lekker eten, spannende tochten en mooie uitzichten.

Zoals wij de belangrijkste dingen eerst in de koffer plaatsen, zo richten wij ook de activiteiten in tijdens de vakantie. Wie van ons plant “stille tijd” als eerst in het programma van de reis? Is bijbel lezen een “must-do” tijdens vakantie, of is een bezoek aan de markt belangrijker?

Stephen Tan zei ooit dat Jezus niet op nummer één van ons prioriteitenlijst moet staan, maar Jezus moet de lijst zélf zijn. Ik denk dat hij hiermee bedoelt dat alles wat wij doen en belangrijk vinden, in overeenstemming moet zijn met de wil van Jezus. Niet alleen moeten wij Jezus als belangrijkste beschouwen, maar alles wat wij doen (ook op vakantie), moet in dienst staan van het liefhebben van Jezus. Zorg activiteit X dat ik zondig tegen God? Of zorgt deze dat ik méér zie van de heerlijkheid van God? Zou ons programma goedkeuring hebben gekregen als wij het voorgelegd zouden hebben aan ons Meester?

Het is haast onmogelijk om de Bijbel niet mee te nemen op vakantie, want tegenwoordig heeft elke telefoon toegang tot de Bijbel; en niemand durft er aan te denken om zijn telefoon thuis te laten. Als er geen tijd wordt besteed aan Gods woord tijdens de vakantie, is dit vaak omdat andere dingen belangrijker zijn.

Broeders en zusters, laat dit bij ons niet zo zijn. Jezus Christus is de schat en de parel van onschatbare waarde ( Matteüs 13:44-46 ). Laten wij dan niet tijdens vakantie (tijdelijk) die schat en parel verkopen voor andere dingen en activiteiten.

Tip: Ben je op vakantie zó moe dat je moeilijk kan lezen met je ogen open? Download dan van tevoren online preken om te beluisteren of laat het voorlezen.

Wens jullie een fijne en God-verheerlijkende vakantie toe!

 

Gecategoriseerd in: