Ik ben een enorm vriendelijk persoon. Tenminste, dat hoor ik (in)direct wel eens van anderen. En zonder mijzelf op de borst te slaan, klopt dat misschien ook. Althans, dat idee heb ik lange tijd gehad. Er zijn meerdere mensen die ik ken waarvan ik altijd gedacht had dat ze buitengewoon vriendelijk zijn. Mogelijk had ik mij daar in vergist, in ieder geval wel bij mijzelf.

Van de uitermate vriendelijke persoon die ik dagelijks in de spiegel zie, is zijn vriendelijkheid de “goede” vruchten van een slechte boom. Een tegenwerping die ik kan bedenken is: “Maar aan een slechte boom, groeit toch geen goede vruchten?” (Matteüs 12:33). Dat klopt, maar misschien lijken de vruchten aan de slechte boom op goede vruchten, maar zijn ze giftig van binnen. Zo werd Eva ook misleid, omdat de vrucht, die tot de dood leidde, er heerlijk uit zag (Genesis 3:6).

Als het waar is dat zonden zich kan vermommen in vriendelijkheid en andere deugden, is het ontmaskeren van deze wolf in schaapskleren geen onbelangrijke taak.

De troebele bron van vriendelijkheid

Hoe kan zo’n goede eigenschap als vriendelijkheid voortkomen uit zonde? Daar zijn genoeg oorzaken voor te bedenken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Lafheid – Ja-knikkers worden soms ervaren als vriendelijke mensen. Zo’n persoon durft simpelweg niet tegen anderen in te gaan en trapt dus nooit tegen iemands schenen.
  • Trots – Aardig doen wordt in de meeste gevallen gewaardeerd. Deze persoon wil simpelweg gemogen worden en verkozen worden tot “vriendelijkste persoon van de wereld”.
  • Luiheid – Het is vaak makkelijker om geen problemen te veroorzaken, daarom: gewoon blijven lachen en dan blijven de problemen weg.

Eén of meerdere van zulke zonden kunnen de bron zijn van vriendelijkheid (en tal van andere gewaardeerde eigenschappen). De remedie voor dit probleem is niet om minder vriendelijk te zijn, dat zou absurd zijn. Maar het is een zaak van het hart en deze hartkwalen zijn enkel te bestrijden door vertrouwen op- en vreugde te vinden in God.

Het is van groot belang dat wij voortdurend herinnerd worden aan de heerlijkheid van God, het is door de Geest van God dat wij de zonden van hun kracht beroven, en de Geest van Christus getuigt van Jezus en doet ons Hem liefhebben. Ik kan het boek Killjoys: The Seven Deadly Sins aanraden om te lezen als het gaat om zonden die strijden tegen onze vreugde in God.

Help elkaar

Mijn bedoeling is niet om elke vriendelijke persoon als verdachte te zien en te verdenken van lafheid, trots, luiheid en wat nog meer. Maar ik stel het volgende voor: wees voorzichtig met complimenten. Zelfs de oprecht vriendelijke persoon zou na een stortvloed van omhoog gestoken duimen, dronken kunnen worden van buitensporig trotse gevoelens.

Misschien is het een idee om elkaar de vraag te stellen: “Waarom ben jij eigenlijk zo vriendelijk?”. We moeten elkaar stimuleren om dieper te graven en na te denken. Om de vrucht aan de boom te plukken met handschoenen en de vrucht voorzichtig te schillen en te snijden om te ontdekken hoe het er van binnen uit ziet. De oprechte persoon ontdekt na inspectie, de genade van God achter zijn vriendelijke gebaren; en de hypocriet ontdekt een bittere kern en wordt op de genade van Jezus gewezen, de Redder die zonden vergeeft en kracht schenkt.

Waarom ben jij zo vriendelijk / vrijgevig / geduldig / vergevingsgezind … ? Ik hoop dat deze vragen ons allemaal dichter bij Jezus mag brengen, met een dankbaar hart.

Gecategoriseerd in: