Vele jaren terug kocht ik een boek en dit boek was mij zo goed bevallen, dat ik het boek ondertussen al drie keer heb uit gelezen. Dit boek is Pontius Pilatus, geschreven door Paul Maier. Dit boek is een historische roman, fictie dat probeert een stukje geschiedenis tot leven te wekken voor de lezer.

Het verhaal is reuze spannend, maar er zijn genoeg spannende boeken te koop. Wat dit boek werkelijk geweldig maakt, is de manier hoe Pontius Pilatus, degene die Jezus liet kruisigen, een plek vindt in het soevereine plan van God ( Handelingen 2:23 ).

En niet alleen het leven van Pilatus maakte deel uit van het plan van God, maar heel het Romeinse rijk; niet slechts bij de geboorte van Jezus ( Lukas 2:1 ), maar ook bij Zijn kruisiging. Dit boek heeft mij God doen zien die alles in handen heeft, hoog verheven, niemand kan er voor zorgen dat Zijn plan tenietgedaan wordt.

Door het lezen van dit verhaal transformeert Pilatus voor mij van een “Bijbel figuur” tot een mens zoals ik, die op dezelfde aarde heeft geleefd, Christus heeft gezien (Pilatus zag Jezus voor hem staan, maar ik zie Jezus in het woord van God) en beiden, zowel ik als Pilatus, zal op een dag voor Jezus staan.

Als je er van houdt om een roman te lezen, dan raad ik Pontius Pilatus van harte aan! Geen andere roman heeft mijn hart zo gegrepen als dit boek, op De christenreis naar de eeuwigheid na.

Op de achterkant van het boek staat de volgende beschrijving:

Pontius Pilatus – de man die Jezus overgaf om te worden gedood, maar die innerlijk overtuigd was van zijn onschuld. Wie was de persoon achter deze overbekende feiten uit de evangeliën?

In deze historische roman schildert Maier het portret van een ambitieus Romeins gouverneur. Te midden van politieke intriges van het Romeinse Rijk wordt Pontius Pilatus naar voren geschoven om in de provincie Judea de orde te handhaven. Het uitvoeren van zijn keizerlijke opdracht in de praktijk, waarin de Joodse leiders grote macht en invloed op het volk blijken te hebben, vereist de nodige tact en moed. De rust in de provincie, maar ook zijn persoonlijke veiligheid zijn geen vanzelfsprekende zaken. Bovendien blijkt Herodus Antipas een verraderlijk complot tegen hem beraamd te hebben. Zijn vrouw Procula steunt hem onvoorwaardelijk – maar wat is er waar van de beschuldiging dat zij betrokken is bij een subversieve religieuze groepering?

Paul Maier is hoogleraar Oude geschiedenis aan de Western Michigan University (VS). Hij onderzocht een keur aan historische bronnen, wat hem een groot aantal gegevens rond de Romeinse Pontius Pilatus opleverde. Zo weet hij op historisch verantwoorde en betrouwbare wijze het beeld dat we van Pilatus hebben, te completeren en te nuanceren.

ISBN nummer 90-239-9033-1

Mocht iemand geïnteresseerd zijn in het boek, maar het (nog) niet willen kopen, ik ben bereid het uit te lenen. Laat dit maar weten als dat het geval is.

Gecategoriseerd in: