Het is belangrijk om Gods woord te overdenken. Bijbelverzen onthouden is een bekende, maar niet de enige manier.

Sinds kort ben ik tot de ontdekking gekomen dat er mensen zijn (voornamelijk dames) die extra tijd spenderen met hun Bijbel op een wel heel creatieve manier: biblejournalen of biblejournaling. De biblejournaler gebruikt potloden, fineliners, verf, inkt, stickers en dergelijke om de pagina’s van hun Bijbel in te kleuren, te beschrijven en tekeningen te maken.

Biblejournaling Zie het Lam

Biblejournaling over de tekst: “Zie het Lam!” door Ellen

De bedoeling is dat de biblejournaler de Bijbel leest en nadenkt over Gods woord, om deze creatief te verwerken. De persoon denkt dus veel meer na over wat hij leest en wat het betekent.

Velen kopen een speciale Bijbel met veel extra ruimte voor hun kunstwerk, zoals bijschrijfbijbels of een “craftbijbel”, maar ook normale bijbels zijn bruikbaar. Mocht je geen bijbel willen gebruiken, kun je natuurlijk ook in een aparte schrift of tekenboek gebruiken.

Ellen (biblejournal.ellen op Instagram) wilde bijvoorbeeld twee jaar geleden al beginnen met biblejournaling, maar wist niet goed hoe ze moest beginnen, maar afgelopen winter zag zij een artikel in de Sestra met een challenge: op Facebook en Instagram kon men het werk laten zien met een bepaalde hashtag. Zo begon zij aan de challenge en is sindsdien enthousiast geworden. Voorheen vond zij het lastig om de Bijbel te lezen, maar nu kijkt zij uit naar het openen van Gods woord.

Het lukt niet altijd om een Bijbelgedeelte meteen te verwerken, soms duurt het bijvoorbeeld twee dagen voordat zij een idee voor de biblejournaling uitgedacht heeft. Dit betekent wel dat de biblejournaler meer tijd neemt om Gods woord te overdenken dan iemand die er verder niets mee doet. Het uitwerken van het idee kost Ellen meestal tussen de tien minuten en twee uurtjes. Discipline is dus wel een vereiste, of dit wordt getraind.

Op internet worden de werken van verschillende biblejournalers gedeeld, soms met een korte beschrijving van hun gedachten. Zij leren van elkaar, bemoedigen elkaar en doen inspiratie op.

Kansen en gevaren

Biblejournaling kan het Bijbel lezen een stuk interessanter maken voor mensen die houden van creatief bezig zijn met kleuren en tekenen. Men wordt gedwongen om Gods woord te overdenken en dit toe te passen.

Maar hierin schuilt ook een gevaar. Waarvoor overdenkt de biblejournaler de Bijbel? Wat is het ultieme doel in biblejournaling? Het doel moet het kennen van God zijn, en het vinden van vreugde in Christus, door het woord waar de biblejournaler overpeinst (Psalmen 119:97-99).

Pas op dat het doel niet veranderd wordt in het maken van mooie kunstwerken. De Bijbel is bedoeld om ons hart te vormen opdat wij liefde hebben voor God en de naasten, het is niet bedoeld om een geweldige kunstenaar te worden en complimenten te ontvangen. Waag het niet om God te vervangen voor iets anders (Romeinen 1:23).

Het is goed dat biblejournalers elkaar bemoedigen door middel van social media, want door het zien van elkaars geloof, wordt men opgebouwd (Romeinen 1:11-12). Maar zoals vaker is gebleken, kan de honger naar likes, goede bedoelingen veranderen in hoogmoed en trots. De biblejournaler doet er goed aan om op haar eigen hart te letten, zodat de zonde geen plaats krijgt om zich daar te vestigen.

Ik denk dat dit de grootste gevaren van biblejournaling zijn en het is goed om deze gevaren te herkennen, zodat wij ons ook tegen deze subtiele verleidingen kunnen verdedigen. Verder denk ik dat biblejournaling vooral voordelen heeft voor iemand die het werkelijk leuk vindt.

Bijbel lezen en overdenken hoeft niet saai te zijn, creatievelingen mogen zichzelf best trakteren op wat ecoline, stempels en potloden in verschillende diktes. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om je uit te leven, het is in eerste instantie iets tussen jou en God. Als het de relatie met God bevordert en tot eer van God gedaan wordt, dan is er niets wat je tegen houdt.

Hoewel ik zelf niet een type ben van al dat geknutsel, kan ik wel genieten van de foto’s die ik zie op Instagram en de verhalen die er soms bij staan. Op die manier hoeft biblejournaling niet enkel iets persoonlijks te zijn, maar mag het ook broeders en zusters bemoedigen en, wie weet, ongelovigen nieuwsgierig maken wat er in de Bijbel wordt verkondigd.

Ik wil hierbij nog Ellen bedanken voor het gebruiken van haar foto’s en de informatie die zij verstrekt heeft over biblejournaling.

Het leuke is dat ook vriendinnen van mij nu geïnteresseerd raken in biblejournaling, dus misschien dat we in de toekomst wat organiseren met elkaar, dat lijkt mij wel heel erg leuk.

Zoals ik het doe wordt de tekst inderdaad onleesbaar, ik vind dat niet erg. De Bijbels waarin ik journal zijn voor biblejournaling, daarnaast heb ik Bijbels om te lezen. Er zijn biblejournalers die de tekst wel leesbaar houden, zij gebruiken de speciale craftbijbel, deze heeft extra ruimte op de pagina’s om te schrijven en te tekenen. Ook zijn er mensen die hun journaling in een schrift of tekenboek maken. – Ellen


Mocht je willen beginnen met biblejournaling, dan heb ik een website gevonden die ook wat spullen verkopen om te beginnen.

Gecategoriseerd in:

Tagged in:

, ,