Ongeveer drie jaar geleden ging een wereld voor mij open, ik luisterde namelijk voor het eerst in mijn leven naar een preek van John Piper. Ik kan mij niet meer herinneren welke preek het was, maar het had op mij een diepe indruk achter gelaten. Ik kon mij niet voorstellen dat er iemand bestond die zó overtuigend, helder en krachtig kon preken uit het woord van God. Ik had toen geen idee dat John Piper een hele bekende predikant is, maar proefde wel meteen de kwaliteit van de preek en de geweldige God van de Bijbel. Ik kon niet anders dan verlangen naar meer.

Sindsdien heb ik heel veel preken online beluisterd; niet alleen van John Piper, maar ook van andere predikanten. Al deze preken hebben een enorme invloed gehad op de vorming van mijn theologie. De preken hebben mij geholpen om God beter te leren kennen en de bijbel te waarderen en ik geloof dat goede (online) preken een zegen is, of kan zijn voor veel christenen.

Aanbevelingen

Al snel na de eerste preek die ik hoorde van John Piper, had ik mij voorgenomen om de serie preken uit de Romeinen brief te gaan beluisteren. Zestien hoofdstukken verdeeld over 225 preken. Ik heb er bijna drie jaar over gedaan om ze allemaal te beluisteren, voornamelijk ’s avonds in bed met oordopjes; soms viel ik halverwege in slaap en beluister ik het de volgende avond opnieuw. Het was de tijd meer dan waard en ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Andere preken van John Piper zijn te vinden op de website van Desiring God.

Iemand die ik later heb ontdekt, maar misschien wel nog fijner vind om naar te luisteren dan Piper, is Tim Conway (de stem van John Piper is soms iets te emotioneel naar mijn smaak). Een goede start is zijn serie over 1 Johannes, of zeven preken over de zeven kerken van Openbaring hoofdstuk 2 en 3.

Een laatste aanbeveling is Paul Washer. Naar hem luister ik minder vaak, maar zijn preken hebben krachtig mijn verkeerde ideeën over God en het evangelie bestreden. Het eerste dat ik ooit van Paul Washer had gehoord, was een kort stukje op Youtube. Meer preken van Paul Washer zijn onder andere te vinden op illbehonest.com en SermonAudio.

Tot nu toe heb ik voornamelijk Engels preken online beluisterd, al heb ik wel een website gevonden met Nederlandse (en Engelse) preken, namelijk de website van Geloofstoerusting.

Waarschuwingen

Hoewel online preken ons geestelijk veel goed kan doen, zijn er wel enkele zaken waar wij op moeten letten.

Slechte preken

Er zijn miljoenen preken online te bekijken of te beluisteren, maar ze zijn niet allemaal even bijbels. Er zitten heel veel tussen met verkeerde leer, en er zijn ook veel “gewoon” minder goede preken die niet echt nuttig zijn. Wij hebben allemaal een beperkt hoeveelheid tijd te besteden en een preek duurt al gauw tussen de 30 minuten en een uur. Verdoe je tijd niet met het luisteren naar middelmatige preken. Vindt preken of een predikant die trouw zijn aan de Bijbel, deze helder en bijbels uitleggen en waarvan de preken jou werkelijk doen bekeren van zonden tot God, liefde opwekt voor Christus en anderen. Een goede preek zorgt altijd voor verandering in de luisteraar.

Verantwoordelijkheden verwaarlozen

Het gevaar bestaat dat een predikant zó goed is dat je er de hele dag naar wilt luisteren en daardoor andere dingen verwaarloost. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik heel erg moe op mijn werk verschijn, omdat ik tot laat in de nacht preken aan het luisteren was (de preek was zó goed, laat ik het nóg een keer beluisteren). Wij hebben allemaal ons werk, of dit in loondienst is, thuis is, studeren is, of wat dan ook. Pas op dat je niet deze dingen verwaarloost omdat preken luisteren goed voor je zou zijn, anders maak je van een zegen, een vloek.

Tot slot, laten we niet het goede wat God ons gegeven heeft, misbruiken. Dan kunnen online preken ons geestelijk leven verrijken door deze (door God) begaafde mensen.

Waar te beluisteren

Hieronder enkele sites en apps voor het vinden van preken

  • SermonAudio – Een heleboel preken, voornamelijk in het Engels, maar ik heb ook preken in andere talen voorbij zien komen. Je kunt hier preken vinden op predikant, op onderwerp, op Bijbeltekst. Ook is er een app beschikbaar voor de Android en iPhone/iPad.
  • Kerkdienst gemist – Op deze website kunnen mensen kerkdiensten terug luisteren of live volgen. Het is eigenlijk een Nederlandstalige SermonAudio, ook voor Kerkdienst gemist zijn apps geschikbaar. Een nadeel van Kerkdienst gemist, is dat de preken niet geknipt zijn, dus het eerste kwartier hoor je meestal alleen geroezemoes van de zaal.
  • I’ll be honest – Een verzameling van goede preken in het Engels, onder andere van Tim Conway.
  • Desiring God – Preken van John Piper
  • Geloofstoerusting – Preken in het Nederlands (of ondertiteld in het Nederlands), een beetje zoals I’ll be honest. Sinds kort heeft Gelofostoerusting ook een Android app uitgebracht met een “dagelijkse preek” 365x – Preken.
  • Natuurlijk is er ook veel te vinden op Youtube, maar de kans dat je daar rotzooi vindt, is veel groter.

Gecategoriseerd in:

Tagged in:

, ,